Fysiotherapie Bij CLAUDICATIO Intermittens

ETALAGEBENEN


Claudicatio Intermittens (CI)
Etalagebenen

De aandoening etalagebenen heet ook wel Claudicatio Intermittens. Dit betekent letterlijk hinken met tussenpozen. In Nederland is een veel gebruikte term voor deze aandoening “Etalagebenen”. Deze naam komt voort uit het gedrag van de patiënten die last hebben van deze aandoening. Als mensen pijn krijgen tijdens het lopen, en hierdoor tijdens het lopen even rust moeten nemen, doen veel mensen alsof ze naar etalages kijken. Vandaar de relatie met etalages.

Claudicatio Intermittens ontstaat door slagaderverkalking. Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van het ouderdomsproces. Door de verkalking worden de bloedvaten door de jaren heen dik en stug en de binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten en kalk. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer.

Als het vernauwde bloedvat niet meer in staat is voldoende bloed aan te voeren, ontstaat er bij inspanningen krampende pijn in het been die mensen dwingt tot stilstaan: Claudicatio Intermittens. De pijn ontstaat doordat er onvoldoende zuurstofrijk bloed wordt aangeboden aan de spieren.

 

Er is via Claudicationet (samenwerking tussen specialisten en fysiotherapeuten) een speciaal oefenprogramma gemaakt voor mensen met etalage benen. U zult onder begeleiding van een deskundige fysiotherapeut een intensieve periode gaan bewegen, op een verantwoorde manier.


Looptraining bij etalagebenen


De meest effectieve behandeling bij etalagebenen is looptraining. 

Onder begeleiding van onze fysiotherapeut traint u op de loopband. U zult merken dat u steeds langere afstanden kunt lopen en dat uw conditie ook nog eens vooruit gaat. Als aanvulling krijgt u ook advies over uw leefstijl op het gebied van bewegen, voeding en roken.

Behandelplan


De eerste afspraak staat in het teken van een intake gesprek.

Tijdens de intake gaan er vragen gesteld worden over uw klachten en er vind een lichamelijk onderzoek plaats. 

Tijdens uw eerste bezoek vindt er ook een looptest plaats om uw maximale loopafstand en conditie vast te stellen.

Als de fysiotherapeut de klachten in kaart heeft gebracht, krijgt u meteen duidelijkheid over de vervolgstappen.

 

Er word samen met u een trainingsschema opgesteld, regelmatig doet u opnieuw de looptest om de vorderingen bij te houden. 

Behandelduur


Het hele traject kan tot  een jaar duren. Meestal merkt u na drie maanden al goed resultaat.


¨Door de pijn heen lopen¨, dat is ons advies!


Om effectief te trainen, is het belangrijk om ´door de pijn heen te lopen´. Dit is niet schadelijk en verergert de aandoening niet.

 

En blijven wandelen na het traject ook zeer belangrijk. 


Het belang van bewegen


Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan uw gezondheid. Hart en bloedvaten blijven in betere conditie, bewegen heeft een positieve invloed op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Verder blijven de botten langer sterk en werkt de spijsvertering beter. U voelt zich energieker, gemakkelijker ontspannen en daardoor beter bestand tegen stress. Voldoende lichaamsbeweging verhoogt uw kwaliteit van leven, want als u soepel kunt bewegen, voelt u zich beter!

Wandeladvies


  • Zorg dat uw wandeltempo hoog genoeg is om de klachten op te roepen.
  • Wandel tot de klachten optreden.
  • Rust uit tot de klachten verdwenen zijn.
  • Herhaal deze oefening enkele malen gedurende 15 tot 30 minuten.
  • Doe de wandeloefeningen 3 keer per dag. 

Duurzaam resultaat


U leert hoe u zelfstandig uw klachten onder controle kunt houden. Hiervoor heeft de fysiotherapeut, naast de behandeling, een activeringsprogramma. Dit stimuleert u om na afloop van de therapie te blijven bewegen en de gezonde leefgewoonten voort te zetten. En dat gaat makkelijker als u plezier heeft in de activiteiten. De fysiotherapeut adviseert u dan ook bewegingsactiviteiten die bij u passen.


Aangesloten bij: