CLAUDICATIO


De aandoening etalagebenen heet ook wel Claudicatio Intermittens. Dit betekent letterlijk hinken met tussenpozen. In Nederland is een veel gebruikte term voor deze aandoening “Etalagebenen”. Deze naam komt voort uit het gedrag van de patiënten die last hebben van deze aandoening. Als mensen pijn krijgen tijdens het lopen, en hierdoor tijdens het lopen even rust moeten nemen, doen veel mensen alsof ze naar etalages kijken. Vandaar de relatie met etalages.

Claudicatio Intermittens ontstaat door slagaderverkalking. Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van het ouderdomsproces. Door de verkalking worden de bloedvaten door de jaren heen dik en stug en de binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten en kalk. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer.

Als het vernauwde bloedvat niet meer in staat is voldoende bloed aan te voeren, ontstaat er bij inspanningen krampende pijn in het been die mensen dwingt tot stilstaan: Claudicatio Intermittens. De pijn ontstaat doordat er onvoldoende zuurstofrijk bloed wordt aangeboden aan de spieren.

 

Er is via claudicationet (samenwerking tussen specialisten en fysiotherapeuten) een speciaal oefenprogramma gemaakt voor mensen met etalage benen. U zult onder begeleiding van een deskundige fysiotherapeut een intensieve periode gaan bewegen, op een verantwoorde manier.