Kaakfysiotherapie


Kaakfysiotherapie | Ervaart u pijnklachten aan het kaakgewricht?
Kaakfysiotherapie | Ervaart u pijnklachten aan het kaakgewricht?

De orofaciaal fysiotherapeut helpt u als u pijn heeft aan spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied of aan het kauwstelsel.

In de volksmond wordt deze fysiotherapeut vaak aangeduid als kaakfysiotherapeut; een term die de lading maar voor een deel dekt.

 

Onze orofaciaal fysiotherapeute is een gespecialiseerd fysiotherapeute die uitgebreid is geschoold in houdings- en bewegingsproblemen aan het hoofd-, de hals- en het kaakgebied.

 

De kaakfysiotherapeute geeft uitleg over het functioneren en het gebruik van het kauwstelsel. Ook geeft de kaakfysiotherapeut adviezen voor een juist gebruik van het kauwstelsel. De orofaciaal fysiotherapeut kan ook helpen bij het afleren van bepaalde (verkeerde) gewoontes die tot overbelasting van het kauwstelsel hebben geleid. U bent zich hiervan vaak niet bewust.

 

De orofaciaal fysiotherapeut kan door het geven van adviezen en/of door middel van begeleiding, helpen bij het afleren van gewoontes. U kunt denken aan het klemmen van de kiezen/kaken, tongpersen en/of tandenknarsen.


Tandenknarsen

Niet bewust van...

Mensen zijn zich niet altijd bewust van tandenknarsen. Van de Nederlandse bevolking knarst ongeveer 8 tot 10% met de tanden tijdens de slaap.

Overdag loopt het aantal op naar 20 tot 30%.

U denkt in eerste instantie dat tandenknarsen bij de tandarts thuishoort. Niets is minder waar! U kunt hiervoor ook terecht bij een kaakfysiotherapeut.

De kaakfysiotherapeut kan een rol spelen bij het onderzoeken en behandelen van klachten door tandenknarsen."Heeft u last van kaakpijn?"


Intake: snel duidelijkheid


Het onderzoek voor behandeling bestaat uit een aantal stappen:

 

1. Vragen stellen over uw klacht.

2. Een lichamelijk onderzoek, waarbij de fysiotherapeute uw houding en bewegingen beoordeelt. Dit om vast te stellen waar de oorzaak van de klachten zit.

3. Aan de hand van het onderzoek wordt bepaald of behandeling zinvol is.

 

De eerste afspraak/behandeling geeft meteen duidelijkheid over het vervolg!

Behandeling: gericht op effectiviteit


Doel van de behandeling bij de orofaciaal fysiotherapeut is u beter te laten functioneren zodat u weer zonder klachten kunt eten, praten, lachen, zingen etc.

 

Het behandelprogramma bestaat uit goede begeleiding omtrent houding en beweging, oefeningen en specifieke behandeltechnieken om de spieren en gewrichten beter te kunnen laten bewegen.

Veelvoorkomende klachten


Kaakfysiotherapie kan zeer effectief zijn bij de volgende klachten:

  • tandenknarsen
  • knappende kaakgewrichten
  • het niet goed kunnen openen en/of sluiten van de mond
  • aangezichtsverlamming
  • hoofdpijnklachten
  • kaakklemmen

Meer bewegingsvrijheid; de effecten van de behandeling zijn vaak snel merkbaar! U ervaart meer bewegingsvrijheid en een afname van de pijn/klacht.

 

Blijf niet lopen met uw klachten. Maak een afspraak bij onze kaakfysiotherapeute Natasja Buijs!

Zij is op maandag aanwezig in onze praktijk aan het Europark, op dinsdag in onze praktijk aan de Pasteurlaan en op donderdag in de ochtend aan het Europark en in de middag aan de Pasteurlaan.

 

Kaakfysiotherapie: wat doet de kaakfysiotherapeut?


De expertise van een kaakfysiotherapeut is gericht op problemen rondom de spieren en gewrichten in het hoofd, de hals en de kaak. Een kaakfysiotherapeut heet ook wel een orofaciaal fysiotherapeut.