Kaakfysiotherapie


Kaakfysiotherapie | Ervaart u pijnklachten aan het kaakgewricht?
Kaakfysiotherapie | Ervaart u pijnklachten aan het kaakgewricht?

De orofaciaal fysiotherapeut helpt u als u klachten heeft aan spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied of aan het kauwstelsel.

In de volksmond wordt deze fysiotherapeut vaak aangeduid als kaakfysiotherapeut; een term die de lading maar voor een deel dekt.

 

Onze orofaciaal fysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeute die uitgebreid is geschoold in houding- en bewegingsproblemen in het hoofd-, hals- en kaakgebied.

 

De kaakfysiotherapeute geeft uitleg over het functioneren en het gebruik van het kauwstelsel. Ook geeft de kaakfysiotherapeut adviezen voor een juist gebruik van het kauwstelsel. De orofaciaal fysiotherapeute kan ook helpen bij het afleren van bepaalde (verkeerde) gewoontes die tot overbelasting van het kauwstelsel. U bent zich hiervan vaak niet bewust.

 

De orofaciaal fysiotherapeute kan door het geven van adviezen en/of begeleiding helpen met het afleren van gewoontes. U kunt denken aan klemmen van de kiezen, tangpersen en/of tandenknarsen.


Tandenknarsen

Niet bewust van...

Mensen zijn zich niet altijd bewust van tandenknarsen. Van de Nederlandse bevolking knarst ongeveer 8 tot 10% met de tanden tijdens de slaap.

Overdag loopt het aantal op naar 20 tot 30%.

U denkt in eerste instantie dat tandenknarsen bij de tandarts thuishoort. Niets is minder waar! U kunt hiervoor ook terecht bij een kaakfysiotherapeut.

De kaakfysiotherapeut kan een rol spelen bij het onderzoeken en behandelen van klachten door tandenknarsen.



"Heeft u last van kaakpijn?"


Intake: snel duidelijkheid


Het onderzoek voor behandeling bestaat uit een aantal stappen.

1. vragen stellen aan uw over uw klacht

2. er volgt een lichamelijk onderzoek naar de klacht, waarbij de fysiotherapeute uw houding en bewegingen beoordeelt. Dit om vast te stellen waar de oorzaken van de klachten zitten.

3.  Aan de hand van het onderzoek wordt bepaalt of behandeling zinvol is.

 

Na een eerste behandeling/afspraak is meteen duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling: gericht op effectiviteit


Doel van de behandeling bij de orofaciaal fysiotherapeut is u beter te laten functioneren zodat u weer onder klachten kunt eten, praten, lachen, zingen, dat u hoofdpijn vrij wordt of klachten rond duizeligheid verdwijnen.

 

Het behandelprogramma bestaat uit goede begeleiding met advisering over houding en beweging, oefeningen en specifieke behandeltechnieken om de spieren en gewrichten beter te kunnen laten bewegen.

Veelvoorkomende klachten


Kaakfysiotherapie kan zeer effectief zijn bij de volgende klachten:

  • tandenknarsen
  • knappende kaakgewrichten
  • Het niet goed kunnen openen en/of sluiten van de mond
  • aangezichtsverlamming
  • hoofdpijnklachten
  • kaak klemmen

Meer bewegingsvrijheid, de effecten van de behandeling zijn vaak snel merkbaar: u voelt verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de klacht. 

Blijf niet lopen met uw klachten. Maak een afspraak bij onze fysiotherapeute Natasja!

Onze kaakfysiotherapeute is aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag. Op maandag en donderdag op locatie Pasteurlaan en op dinsdag op locatie Europark.

 

Kaakfysiotherapie: wat doet de kaakfysiotherapeut?


De expertise van een kaakfysiotherapeut is gericht op problemen met de spieren en gewrichten in het hoofd, de hals en de kaak. Een kaakfysiotherapeut heet ook wel een orofaciaal fysiotherapeut.