BEKKENFYSIOTHERAPIE


De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen en vrouwen als kinderen zijn. Veel klachten zijn te verhelpen, maar mensen hebben door schaamte vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden.

 

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. 

WAT IS BEKKENFYSIOTHERAPIE?


Bekkenbodemtherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen.

 

Aandacht en begeleiding door een bekkenfysiotherapeut is daarom vaak zinvol.

Door middel van oefeningen kunt u de bekkenbodemspieren versterken. Zo kunnen ze beter de druk opvangen die er bij bewegingen op de bekkenbodem ontstaat. Ook het afsluitmechanisme van de blaas kan worden versterkt, zodat u minder gemakkelijk ongewild urine verliest.

 

Als er een verzakking bestaat, kunnen bekkenbodemoefeningen dit niet meer ongedaan maken, alhoewel de klachten van een verzakking wel eens willen verminderen.

LEREN HERKENNEN EN TRAINEN


De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van speciale apparatuur.

 

De bekkenfysiotherapeut adviseert over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband.

SYMPTOMEN BEKKENKLACHTEN


De meeste voorkomende bekkenklachten zijn:

 

Pijn in de onderrugstuitje, de buik

- Pijn bij schokkende bewegingen (plotselinge bewegingen)

- Pijn tijdens de menstruatie of seksuele gemeenschap

- Pijn bij het opstaan

- Uitstralende pijn in de liezen of het schaambeen

Uitstralende pijn in de bil

- Uitstralende pijn in de heup

- Uitstralende pijn richting het been (knie of hamstring)

Vermoeidheid

- Zeurende pijn

- Verstijfde spieren (bil en lage rug)

- Het niet op 1 been kunnen (blijven) staan (gevoel van doorzakken)

- Moeite met traplopen, omdraaien in bed, langdurig zitten, opstaan uit een stoel of een stukje wandelenHerkent u deze klachten? En wilt u graag van deze klachten af? Maak dan nu snel een afspraak bij onze bekken fysiotherapeute!