Manuele Therapie


De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.

 

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard kunnen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De manueel therapeut werkt vanwege zijn/haar specifieke kennis en vaardigheden vooral aan klachten aan de wervelkolom en klachten die daarmee samenhangen.

 

Wanneer er sprake is van een verstoring in de juiste balans van het lichaam kan het zijn dat de gewrichten niet goed meer functioneren of overbelast raken. Het gevolg zijn pijnklachten, die zowel in rust als bij bewegen kunnen voorkomen. 

De pijn kan lokaal voelbaar zijn, maar soms ook op andere plaatsen dan waar het beweegprobleem zich bevindt.

 

Gewrichten kunnen ook een te grote beweeglijkheid hebben. Dit kan leiden tot instabiliteit en klachten. In dat geval kan de manueel therapeut u met specifieke trainingsadviezen leren uw gewrichten door middel van het versterken van uw spieren stabieler te maken.

"Effectief in het herstel van ons bewegend functioneren"

Behandeling manuele therapie, gericht op nekklachten
Behandeling manuele therapie, gericht op nekklachten

Wanneer manuele therapie?


Veel voorkomende klachten die onze manueel therapeuten behandelen, zijn:

  • hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt naar de armen;
  • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
  • heup-artrose;
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
  • bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, gecombineerd met nekklachten.

Behandeling manuele therapie


De behandeling start met een onderzoek. Bij dit onderzoek gaat de manueel therapeut zeer gericht te werk en zoekt met speciale onderzoekstechnieken naar de oorzaak van uw klachten. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken of er een te grote of juist beperkte beweeglijkheid is, de klacht aanwezig is in rust of bij beweging en/of er factoren zijn die de klachten uitlokken of doen toenemen.

 

Om de beweeglijkheid te verbeteren, maakt een manueel therapeut soms gebruik van bepaalde manipulatietechnieken en krijgt u ook oefeningen en advies om het herstel te bevorderen. 

Manuele therapie werkt over het algemeen effectief zodat u snel van uw klachten herstelt.


Manueel therapeut: wat doet deze therapeut?


Onze manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in klachten die te maken hebben met de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Door middel van therapie worden de houding en het bewegen van de patiënt verbeterd.