5 voordelen van bewegen bij ouderen


Voordeel 1: Bewegen houdt je soepel

Om soepel te bewegen, zijn onze gewrichten belangrijk. Deze vormen de verbinding tussen de botdelen. Het aanwezige kraakbeen zorgt ervoor dat oppervlakten mooi op elkaar aansluiten en de druk de juiste verdeling krijgt. Beweging helpt om het kraakbeen gezond en het lijf soepel te houden.

Voordeel 2: Bewegen is goed voor spieren en botten

Bewegen is niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je botten. Vooral goed voor je spieren en botten zijn krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast zoals wandelen, tennissen of dansen. Nog een voordeel: door meer bewegen verbetert ook je balans!

Voordeel 3: Bewegen is goed voor hart en longen

Je bloedsomloop heeft een belangrijke functie in het lichaam. Zo brengt het zuurstof naar de hersenen, voedingsstoffen naar organen en voert kooldioxide en afvalstoffen af. Beweging zet de bloedsomloop flink aan het werk: de hartslag stijgt, bloedvaten verwijden en de ademhaling versnelt. Alles werkt samen om de spieren van zuurstof te voorzien tijdens de inspanning. Dat gebeurt al als je je matig intensief inspant en nog meer als je intensief gaat bewegen. Regelmatige beweging is daarmee goed voor hart en longen.

Voordeel 4: Bewegen ondersteunt de stofwisseling

Je stofwisseling is het proces waarin voeding wordt omgezet in energie om je lichaam goed te laten functioneren.  En energie heb je nodig als je beweegt. Zo gebruiken je spieren brandstof tijdens het bewegen. En dat geldt ook voor je hart dat het bloed rondpompt door heel je lichaam en zorgt dat de brandstof bij je spieren terechtkomt.

Voordeel 5: Bewegen is leuk

En tot slot: bewegen is gewoon leuk! Als je een vorm van beweging vindt die bij je past, onderneem je meer en dat geeft plezier. Zo is bewegen dus ook goed voor je humeur!

bron: gezondheidsnet