Oedeem Therapie

VODDER


De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen. Hij maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst hij vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeem fysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft. 

Vaak werkt de oedeem fysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen. Diverse oedeem fysiotherapeuten hebben zich ook gespecialiseerd in de oncologie fysiotherapie.

 

Oedeem therapie: wat doet een oedeem therapeut?


Patiënten die last hebben van oedeem houden abnormale hoeveelheden vocht vast in het lichaam. Een oedeem fysiotherapeut helpt deze patiënten met de behandeling van pijnklachten die door het oedeem ontstaan.