Frozen Shoulder?

Een frozen schoulder: heeft u last van een 'vastgevroren' schouder?

De pijn begint vaak met schouder pijn. De pijn neemt toe, de schouder gaat stijf aanvoelen. Bewegen gaat pijnlijk worden en later gaat u in rust ook pijnklachten ervaren.

Tijd om naar de fysiotherapeut te gaan! Binnen onze praktijk hebben wij de juiste expertise om u te helpen met het herstel. 

 

Een frozen shoulder herstelt vaak vanzelf, maar dat kan heel lang duren. Wij adviseren dat het belangrijk is om binnen de pijngrens te blijven bewegen. 

 

Bij een frozen shoulder zie je vaak 3 fases: de invriesperiode, de bevroren periode en de ontdooiperiode. Tijdens de invriesperiode nemen de pijnklachten alsmaar toe, de klachten beginnen 's nachts als de patiënt op de ontstoken schouder ligt.  Als de arm overdag niet gebruikt wordt, neemt de pijn weer af. 

In de bevroren periode treedt de mobiliteitsbeperking op. Bij minimale bewegingen van het schoudergewricht gaat de patiënt ernstige pijn ervaren.

Tijdens de ontdooifase nemen de symptomen van een frozen shoulder af. Het kan zijn dat u voor een langere tijd een beperking in het bewegen ervaart.


"Last van een frozen shoulder? Met shockwave therapie komt u van uw 'vastgevroren' schouder af!"


Behandeling fysiotherapie


Wij leggen uit wat er met uw schouder aan de hand is. Wij geven u daarnaast ook advies over hoe(veel) u de schouder mag belasten. Ook als u veel pijn heeft, is het belangrijk om binnen bepaalde grenzen te blijven bewegen.

 

De behandeling bestaat uit:

  • Hulp bij de bewaking van de balans bij inspanning en ontspanning.
  • Last van beperkingen tijdens sporten, op het werk, met autorijden, fietsen of huishoudelijk werk? Geen probleem onze fysiotherapeut geeft u tips en tricks zodat u leert hoe er mee om te gaan. 
  • Oefeningen voor thuis om het herstel te bevorderen.
  • Mobiliseren van de schouder om pijn klachten te verminderen de beweeglijkheid te verbeteren.

Een frozen shoulder herstelt vaak vanzelf, maar kan wel heel lang duren. Het herstel is tussen de 10 maanden en langer dan drie 3 jaar.

Om het herstel te bevorderen, is behandeling en begeleiding van onze fysiotherapeut belangrijk. 

Samen met onze fysiotherapeut gaan we achterhalen of er factoren zijn die het herstel belemmeren. Vanuit daar gaan we samen met u op zoek naar een oplossing om het herstel te bespoedigen. 

 

Klachten zelf behandelen?


De klachten van een frozen shoulder zijn zelf te behandelen. Ons belangrijkste advies is rust.

Het is goed om ontspanningsoefeningen te doen. Rustig bewegen, zoals wandelen, draagt positief bij aan het herstel. 

 

Als de pijn vermindert in uw schouder neemt de beweeglijkheid toe. U kunt dan langzaam aan meer gaan doen. 

De kracht in uw arm keert dan ook terug. 

 

De frozen shoulder (pijn)klachten kunnen worden onderdrukt met hulp van pijnstillers. U kunt ook gebruik maken van coldpacks.