Hielspoor: wat kunt u het beste doen?


Wat kan u het beste doen om van hielspoor af te komen? Het is zeker mogelijk om van hielspoor af te komen. U kunt het zelf behandelen d.m.v. oefeningen, mochten de klachten blijven of blijvend zijn? Maak dan snel een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten.

 

Eerst de vraag beantwoorden: wat is hielspoor precies.

Het is van belang om te weten wat hielspoor precies is. Aan de onderzijde van u voet loopt er over het hele voetgewelf een voetpees die zich aanhecht aan uw hielbeen. Hielspoor is een verkalking die zich vormt aan je hielbeen ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat. 

 

De oorzaak van hielspoor is over het algemeen overbelasting of stress aan de hiel of aanhechtende pezen, zoals de peesplaat of achillespees. 

Helaas is er bij hielspoor geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor de klachten. Soms kan er sprake zijn van meerdere oorzaken.

Hielspoor is pijnlijk en kan lang duren. Wat kunt u het beste doen?
Hielspoor is pijnlijk en kan lang duren. Wat kunt u het beste doen?

Eerste hulp bij hielspoor


  • Houd rust en sport voorzichtig
  • Draag goede schoenen
  • Gebruik goede inlegzolen
  • Doe lichte rekoefeningen aan het begin van uw dag of voor elke intensievere activiteit

Behandeling fysiotherapeut


Shockwave behandeling bij hielspoor. Shockwave therapie is vaak een succesvolle behandeling voor hardnekkige peesblessures, waaronder hielspoor. De methode is vaak effectief, en kent relatief weinig nadelige bijverschijnselen.

Hielspoor en dry needling. Dry needling is ook zeker een therapievorm die kan helpen bij hielspoor. De behandeling is gebaseerd op het behandelen van zogenaamde triggerpoints (pijnlijke punten in de spieren).

"Hielspoor is pijnlijk en kan lang duren"

Loopt u lang met de klachten van hielspoor? Wilt u graag van deze klachten af? Maak dan snel een afspraak.

Behandeling zelfhulp


Hielspoor oefeningen voor lenigheid en kracht.  Oefeningen werken vaak bij hielspoor. U pakt dan een belangrijke oorzaak van hielspoor aan. U kunt mogelijk korte of stijve spieren in de voeten en kuiten hebben. Daarnaast kunnen ook de spieren in u voet te slap zijn. Zowel korte, stijve en slappe spieren kunnen getraind worden. 

 

Het rekken van de kuitspieren is verstandig om te doen bij intensieve activiteiten om (pijn)klachten nadien te verminderen. 

 

Wilt u eerst zelf proberen om van de klachten van hielspoor af te komen?  Neem dan contact op of vraag de oefeningen aan. Dan kunt u thuis zelf aan de slag.


Bron: hielspoorinfo.nl en gezondheidsnet.nl